Ekologiset valinnat osana arjen hyvinvointia

08.06.2021

Olen melko vähän ottanut kantaa vaalikampanjassani ekologisiin valintoihin, jotka lisäävät arjen hyvinvointia.  Nämä ovat tärkeitä kulutukseen liittyviä valintoja, joilla voimme itse edesauttaa kestävää kehitystä elinympäristössämme.  Pyrimme arjessamme esimerkillämme opettamaan myös lapsillemme ekologisia valintoja, jotta myös he ymmärtäisivät, kuinka tietynlaisten valintojen avulla hyvinvoinnin edellytykset siirtyvät sukupolvelta toiselle.

Meille yksi tärkeimmistä syistä asua Vihdissä on upea luonnon monimuotoisuus. Se on tärkeä osa elintapaamme. Me haluamme asua taajaman ulkopuolella omassa rauhassa, jossa voimme toteuttaa itseämme. Yhtenä tärkeänä ekologisena valintana on suosia ruoanvalmistuksessa sekä luomua että lähituotantoa. Kasvatamme omaan käyttöön kasvihuoneessa ja -maassa sekä puutarhassa mahdollisimman monipuolisesti kaikenlaisia hyötykasveja - yhtenä lempiherkkunani on maa-artisokka. Sitä, mitä ei omasta puutarhasta tai metsistä löydy, ostetaan torilta tai lähimarketista huomioiden sekä luomu- että lähituotannon edellytykset.

Kierrätys ekologisena valintana ja elämäntapana ovat olleet läsnä elämässäni jo useiden vuosien ajan. Yleensä kierrätän ilmaiseksi eteenpäin meille tarpeettoman vaatteen tai tavaran, mutta mikäli joskus aikaa on enemmän, saatan hyödyntää paikallisia fb-kirpputoreja tavaran kierrätyksessä. Tämä on oivallinen tapa hyödyntää tavaroille ja vaatteille pitkä elinkaari. Ostan myös itse kirppurilta lähinnä lastenvaatetta tarpeeseen. Olemme hankkineet keittiöömme jätteiden kierrätysjärjestelmän, jonka tyhjennämme viikottain. Vanhin tyttäreni vastaa tästä toiminnasta ja huolehtii tavarat autoon kohti kierrätyspistettä. On tärkeää, että jokainen pyrkisi toimillaan vaikuttamaan jättämäänsä hiilijalanjälkeen yhteisen kestävän elinympäristömme ja tulevaisuutemme hyväksi.

Latasin loppuun kuvistani tehdyn videon puolisoni valmistamista ruoista. Olen äärimmäisen onnellinen siitä, että täällä maaseudulla meillä on mahdollisuus harrastaa ja toteuttaa omavaraista ja omanlaista elämäämme.