Huoli perusterveydenhuollosta

01.06.2021

Olen viimeiset kaksi viikkoa keskittynyt hoitamaan palkkatyöhöni, yrittäjyyteen, opiskeluihini sekä neljään lapseeni liittyvät asiat siihen tilaan, että voin jäädä suunnitellusti erikoissairaanhoidossa tehtävän kirurgisen toimenpiteen jälkeiselle sairauslomalle, jonka aikana joudun liikkumaan kyynärsauvoilla sekä olemaan ajamatta autoani. Tämän takia kuntavaaleihin liittyvä oma kampanjointini on elänyt hetken omaa hiljaiseloaan. Kuitenkin terveys ja hyvinvointi edellä, ja tästä olen tällä hetkellä erityisen kiitollinen.

Vanhempainvapaalla huhtikuussa 2019 liukastumisesta alkanut kipu on toivottavasti lähitulevaisuudessa historiaa. Eilen viimein 15cm kokoiseksi kasvanut kysta on puhkaistu ja rikkinäiset sisä- ja ulkokierukat ovat kiinnitetty.  Täytyy kiittää jälleen kerran Suomalaista erikoissairaanhoitoa. Hoito oli todella hyvää, ystävällistä ja asiantuntevaa. Karviaisen perusterveydenhuollolla on oma sijansa tässä tarinassa, jota en nyt avaa sen enempää. Mainitsen kuitenkin, että erikoissairaanhoitoon lähetteen sain yksityiseltä lääkäriasemalta.

Blogikirjoitukseni tarkoitus on ottaa kantaa kuntamme perusterveydenhuoltoon. Tämä on puhututtanut ja huolettanut itseäni Vihdissä asuessani edellisen 4,5 vuoden ajan. Missään edeltävässä asuinkunnassa tai -kaupungissa en ole kokenut vastaavaa huolta tai turvattomuuden tunnetta saamastani hoidosta. Voin todeta, että onnekseni lapsillani on yksityinen sairauskuluvakuutus. Perusterveydenhuollolla on merkittävä rooli kansanterveyden edistäjänä, erikoissairaanhoidon kustannusten sekä sairauspoissaolojen vähentäjänä kuin myös työkyvyn mahdollistajana. Tämän laadusta tulisi siten pitää erityisen hyvää huolta.

Vuonna 2019 kuntayhtymän yhtymähallitus jäsenkuntiensa ohjeistuksesta tilasi Nordic Healthcare Groupilta (NHG) analyysin Karviaisen toiminnan kustannusrakenteesta ja mahdollisista muutostarpeista palvelutuotannossa. Tuolloin todettiin, että Karviaisessa raportointia tulisi kehittää, samoin yhteistyötä jäsenkuntien kanssa. Myös resurssointiin tulisi panostaa, samoin työkaluihin. Ulkopuolisessa selvityksessä todettiin Karviaisen kustannukset olevan alle maan keskitason. Tästä voidaan päätellä, että Vihdin kunnassa ongelmana lienee krooninen alibudjetointi, eli "säästökeinona" annetaan systemaattisesti vähemmän rahaa, mitä edellisten vuosien tilinpäätösten perusteella pitäisi antaa. Tämä on tarkoittanut jokavuotisia budjetin ylityksiä ja ihmettelyä siitä, mihin Karviaisen rahat hupenevat huolimatta siitä, että ne on jo tutkitusti todettu olevan alle maan keskitason.

Tulevaisuuden sote-ratkaisua odotellessa ja sitä, tuoko se kuntalaisille hyvää vai huonoa ja saammeko ylipäätään pitää kunnassamme lähipalvelut. Lohja ja Espoo ovat aktiivisesti tulevaisuuden sote-palveluiden kehittämisen äärellä. Vihdin sote-palveluiden kehittämisestä ei ole avoimesti kuntalaisille kerrottu tai esitetty. Odotan mielenkiinnolla, miten meitä kuntalaisia on asiassa edustettu.

On huomionarvoista, että myös sote-uudistuksen jälkeen jää kunnallemme merkittävä rooli ennaltaehkäisevien tehtävien tuottajana. Kuntavaaleissa antamasi ääni määrittelee sitä, kuinka kuntalaisten hyvinvointia halutaan kunnassamme tuottaa ja mitä arvoja kunnassamme halutaan edistää.

Äänesi on tärkeä - muista käyttää se hyvin.