Investoiminen äitien voimavaroihin  on investointia yhteiskuntamme tulevaisuuteen

08.05.2021

Suomessa vietetään huomenna äitienpäivää kaikkien äitien kunniaksi. Se on toivottavasti päivä, jolloin perheet viettävät aikaa yhdessä. Olen itse neljän lapsen äiti. Meillä perinteisesti äitienpäivään kuuluvat valkovuokot, itsetehdyt kortit, hyvä ruoka ja yhdessäolo. Äitienpäivä on itselleni merkityksellinen ja se syventää tarkemmin pohtimaan elämäni tärkeimpiä saavutuksiani, ja toisaalta myös heidän kanssaan vietettyjä vuosia, jolloin olen nauranut, joustanut, tukenut, itkenyt, saanut itselleni, mutta myös antanut itsestäni erittäin paljon. Haluan tällä kirjoituksellani toivottaa jokaiselle äidille äitienpäiväonnittelut, ja lisäksi tuoda lyhyesti tietoutta tuleville kuntapäättäjille siitä, kuinka tärkeää on pienten lasten äitien ja perheiden tukeminen, voimavarojen lisääminen ja siten mielenterveyteen investoiminen.

Turun sanomissa kansainvälisenä äitien mielenterveyspäivänä 5.5. julkaistu FinnBrain-tutkimushankkeen tutkijoiden Eeva-Leena Katajan ja Hasse Karlssonin artikkelissa "Vanhempien mielenterveyden hoitamiseen kannattaa investoida jo odotusaikana" käsitellään vanhempien mielenterveyteen liittyvien riskitekijäiden ennaltaehkäisyä. Näillä riskitekijöillä on merkittävät ja laajat vaikutukset lapsen tulevaisuuteen ja sitä kautta myös yhteiskuntaa koskeviin kustannuksiin.

Useiden tutkimusten mukaan varhainen vuorovaikutus on suotuisan psyykkisen kehityksen edellytys. Lapsen ja vanhemman välinen turvallinen kiintymyssuhde luo kasvupohjan lapsen psyykkiselle kehitykselle. On siis äärimmäisen tärkeää kohdentaa resursseja perheiden varhaiseen tukeen ja hoitoon. Näitä tulisi kunnassamme kehittää ja niihin tulisi myös investoida kunnes Sote-uudistus tulevaisuudessa toteutuu ja mahdollisesti siirrytään uuteen maakuntahallintoon.

Kiitos jokaiselle äidille. Olette tärkeitä.