Liikuntaharrastus suojaa mielenterveysoireilta

20.05.2021

Useiden tutkimusten mukaan liikuntaharrastus lapsena suojaa mielenterveysoireilta aikuisena. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että jokaisella lapsella on mahdollisuus liikuntaharrastukseen. Liikuntaharrastuksella on myös muita suojaavia tekijöitä. Se vahvistaa lapsen osallisuutta ja ryhmään kuulumisen tunnetta, sekä sen avulla tarjoutuu mahdollisuus sekä luoda kaverisuhteita että harjoittaa sosiaalisia taitoja. Kuntapäättäjillä on tärkeä rooli  liikuntaharrastuksen mahdollistajana erityisesti vaikeissa olosuhteissa kasvavien lasten ja nuorten osalta.

Tässä yhteydessä saan kertoa suurella ylpeydellä, että Vihdin kunnassa on toteutettu menneinä vuosina investointeja monipuolisen liikkumisen mahdollisuuksiin. Yllä olevassa kuvassa on Etelä-Nummelan alueella sijaitseva Aura Light Certos Areena, joko on toteutettu Vihdin kunnan, Nummelan Palloseuran, Vihdin Viestin ja Oy Vihdin Jäähalli Ab:n kanssa yhteistyönä. Monitoimiareenalla on sekä jalkapallokenttä että olosuhteet yleisurheiluharjoittelulle. Tämä on upea esimerkki hienosta monitahoisesta seurojen ja kunnan välisestä vastuun jakamisesta. Kuntalaisena olen erittäin kiitollinen tästä hankkeesta. Kiitos teille, jotka olette olleet tämän hankkeen taustavoimina. Halli tarjoaa hienot puitteen myös omien lasteni harrastamiselle.

Edellä mainitsemani monipuoliset liikkumisen mahdollisuudet tarjoavat kunnassamme kaikille jotakin. Tämä on yksi tärkeimmistä vetovoimatekijöistämme. Kuntamme on yksi Suomen merkittävimmistä hevospitäjistä. Tästä on syytä jatkossakin pitää tiukasti kiinni. Tämä on henkilökohtaisesti tärkeä asia, sillä olen myös itse hevosharrastaja. Kunnassamme toimivat yritykset tarjoavat hienoja harrastusmahdollisuuksia. Esimerkiksi Vihti Ski tarjoaa hyvät puitteet laskettelijoille, saman omistajan toimesta myös golffareille Vihti Golfissa sekä lapsille kesän parasta liikuntaa Puuhaparkissa. Kunnan toimesta saamme talvisin nauttia hienoista hiihtoladuista ja luistelukentästä Harjun upeissa maisemissa. Kuntamme alueelta löytyy myös tekonurmia jalkapalloilijoille, jäähallit jääkiekkoilijoille, yleisurheilukenttiä, tennistä, sulkapalloa sekä monta muuta lajia uusimpana esimerkkinä Padel. Etelä-Nummelan kuntoportaat puolestaan tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden tehokkaalle kuntoliikunnan harrastamiselle. Toivottavasti tulevaisuudessa Nummelan lentokentälle rakentuu lisää harrastustoimintaa, joka vireyttää myös alueemme yritystoimintaa.

Pidän tärkeänä, että kunta jatkossakin huomioi liikuntaseurojen ja eri yhdistysten toiminnan tärkeänä ennaltaehkäisyn välineenä. Niiden toimintaan investoiminen tuottaa kunnalle suurta taloudellista hyötyä. Vihtiläinen jalkapalloseura Nummelan Palloseura on esittänyt seuran toiminnan tuovan yhteiskunnalle 8,5 miljoonan vuotuisat säästöt. Luku perustuu kansainväliseen UEFA SROI -mallinnukseen. NuPS on näin ollen kunnalle merkittävä ennaltaehkäisevä kolmannen sektorin toimija ja yhteistyökumppani. Hienoa, että tämä tutkimus tuottaa kuntapäättäjille tietoa siitä, mistä ei tulisi tulevaisuudessa säästää.

Alla linkki artikkeliin: